Ana içeriğe atla

Sakaryaspor





SAKARYASPOR KULÜBÜNÜN KURULUŞ HİKAYESİ, ŞEHRİN 1900'LÜ YILLARIN BAŞINDA BAŞLAYIP, ZAMAN İÇİNDE OLGUNLAŞAN KÖKLÜ FUTBOL GEÇMİŞİNİN, BİR POTADA HARMANLANDIĞI, ŞEHRİN TÜM FARKLI FUTBOL DEĞERLERİNİN GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRME İRADESİ GÖSTERDİĞİ 1965 YILINDA BAŞLAR. DÖNEMİN GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞININ, OLUŞTURMAK İSTEDİĞİ TÜRKİYE II. MİLLİ FUTBOL LİGİ PROJESİ VE BUNUN İLE İLGİLİ OLARAK ŞEHRİN ÖNDE GELENLERİNİN GİRİŞİM YAPMASINI TALEP ETMESİ, KURULUŞUN MİHENK TAŞIDIR. DÖNEMİN FUTBOL FEDERASYONU BAŞKANI ORHAN ŞEREF APAK'IN GİRİŞİMLERİ VE O DÖNEM ADAPAZARI ŞEKERSPOR KALECİLİĞİNİ YAPAN FİKRET ALDİNÇ'İN SAKARYA ŞEHRİNİN FUTBOL BİRİKİMİNE KEFİL OLMASI İLE SÜREÇ RESMEN BAŞLAMIŞTIR.



10 MAYIS 1965 TARİHİNDE SAKARYA'DA BULUNAN KÖKLÜ TAKIMLARDAN İDMAN YURDU BAŞKANI AV.ALİ NECDET GÜVEN, GÜNEŞSPOR KULÜP BAŞKANI ETHEM BORAN, GENÇLER BİRLİĞİ KULÜP BAŞKANI ŞEVKET BAŞAK, ADA GENLİK KULÜBÜ 2.BAŞKANI HAMDİ UZEL VE BERABERİNDEKİ YÖNETİCİLER BİR ARAYA GELEREK, ŞEHRİN TÜM DİNAMİKLERİNİ VE GÜÇLERİNİ TEK ÇATI ALTINDA TOPLANARAK, ŞEHRİN TEK PROFESYONEL TAKIMINI KURULMASINA DAİR GÖRÜŞMELERİ BAŞLATMIŞLARDIR. SAKARYASPOR'UN TEMELLERİ BU GÖRÜŞMELERDE ATILMIŞTIR.

ETHEM BORAN'IN ÇALIŞMALARA LİDERLİK ETMESİ İLE KURULUŞ SÜRECİ HIZLANMIŞ, İDMAN YURDU, ADA GENÇLİK, GENÇLER BİRLİĞİ VE GÜNEŞSPOR BÜNYESİNDEN GELEN 20 KİŞİLİK KURUCU LİSTESİ, SAKARYASPOR KULÜBÜNÜN KURULUŞ DİLEKÇESİNİ 17.HAZİRAN.1965 YILINDA İLGİLİ KURUMLARA SUNARAK, BÜYÜK FEDAKARLIKLARLA EFSANE'NİN HİKAYESİNİ YAZMAYA BAŞLAMIŞLARDIR.


NİÇİN YEŞİL SİYAHLI RENKLER?


SAKARYASPOR KULÜBÜNÜN RENKLERİNİN YEŞİL VE SİYAH OLARAK SEÇİLMESİNDE, DÖNEMİN KURUCU ÜYELERİNİN, ATATÜRK BULVARINDAKİ ŞEMSİYELİ PARK'TAKİ BİR TOPLANTISI ESNASINDA YANLARINDAN GEÇEN SAKARYA ŞEHRİNİN POPÜLER AVUKATLARINDAN, ETHEM BORAN'IN İŞ YERİ KOMŞUSU, ZERRİN BATMAZ'IN ÜZERİNDEKİ ETKİLEYİCİ VE MÜKEMMEL UYUM GÖSTEREN YEŞİL SİYAH İPEK BLUZ'UN BÜYÜK BİR ETKİSİ OLMUŞTUR.


KURUCU DEĞERLER

DÖRT FARKLI FUTBOL KULÜBÜNÜN TÜM GÜÇLERİNİ TEK BİR ÇATI İLE DAHA BÜYÜK BİR ŞEHİR TAKIMI OLGUSU İLE BİRLEŞTİREREK OLUŞTURDUKLARI GÜÇ BİRLİĞİ

TÜM UNVAN VE GEÇMİŞ BİRİKİMLERİ TERK EDİP, SAKARYASPOR BÜNYESİNDE EŞİT ŞARTLARDA BİRLEŞEN EKİPLERİN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜ ŞEHİRİN ESNAF KESİMİNİN TEMSİL ETMEKTEYDİ. KURULUŞTAKİ TÜM İMKANSIZLIKLARA, 2.5 LİRALIK AİDATLARLA KULÜP YÖNETMENİN ZORLUKLARINA RAĞMEN YÖNETİCİ EKİPLERİN GÖSTERDİĞİ BÜYÜK FEDAKARLIK.

ŞEHİRİ TEMSİL EDEN TAKIM OLGUSUNA, FEDAKARCA, DUR DURAK BİLMEDEN HİZMET EDEN, ŞEHİRLERİ İÇİN ORTAK BİR DEĞER YARATIP ONU BÜYÜTME İDEALİNE GÖSTERİLEN BAĞLILIK


ALTIN YILLAR 1980 - 1990

1980 YILINA KADAR İKİNCİ LİGDE MÜCADE ETMİŞ OLAN SAKARYASPOR KULÜBÜ 03.05.1981 GÜNÜ KIRKLARELİSPOR'U 4-1 MAĞLUP EDEREK SENELER SONRA 1.LİGE ÇIKMIŞTIR. 1980 YILINDA SAKARYASPOR'A BAŞKAN SEÇİLEN, SONRASINDA DA 5 YIL BOYUNCA BAŞKANLIK GÖREVİNİ BÜYÜK BAŞARI İLE SÜRDÜREN, TUNCER TEPE VE YÖNETİMİNİN YAPMIŞ OLDUĞU ÖNEMLİ TRANSFERLER İLE, BÜNYESİNDE FUAT GÜNGÖR, ZAFER GÖNCÜLER, COŞKUN DEMİRBAKAN, EMİN İLHAN, İBRAHİM TOK, YENAL KAÇIRA, BAHRİ KAYA, MARADONA KAZIM, MUAMMER GÜCÜK, RECAİ ÇALOĞLU, SÜLEYMAN BÖLÜKBAŞI, SADUN HASBAY, OSMAN YILDIRIM, SEZAİ ÇİFTÇİ, ERCAN ZORLU, MUSTAFA ŞİRİN VE TAMER İLAAÇAN İSİMLERİNİ BARINDIRAN, NECDET NİŞ KONTROLÜNDEKİ SAKARYASPOR KADROSU, ÇOK BAŞARILI BİR SEZON SONRASI KULÜBÜ 1.LİG'E TAŞIMIŞ,1981-1982 YILINDA DA, OĞUZ ÇETİN VE AYKUT YİĞİT İLE KADROSUNU GÜÇLENDİREREK, 1.LİG'DEKİ İLK SEZONUNU, GALATASARAY, FENERBAHÇE GİBİ ÖNEMLİ GALİBİYETLERLE SÜSLEYİP, LİGİ 5. SIRADA TAMAMLAMIŞTIR. 1986 YILINA KADAR BİRİNCİ LİGDE OYNADIKTAN SONRA İKİNCİ LİGE DÜŞEN SAKARYASPOR BİR SENE SONRA TEKRAR ŞAMPİYON OLARAK 1987 YILINDA BİRİNCİ LİG'E GERİ DÖNMÜŞTÜR.



1980-81 2. Lig Şampiyonu Sakaryaspor Kadrosu

Tuna, Fuat, Coşkun, İbrahim, Osman, Kaptan Süleyman Bölükbaşı,
Yenal, Bahri, Mustafa, Ercan, Zafer

1987 YILINDA, ERKAL ETÇİOĞLU BAŞANLIĞINDAKİ YÖNETİM KURULUNUN, ANTRENÖR NECDET NİŞ YÖNETİMİNDEKİ KADRO İLE ELDE ETTİĞİ 2.LİG ŞAMPİYONLUĞU, AYKUT KOCAMAN VE OĞUZ ÇETİN İSİMLERİNİN DE TAM ANLAMIYLA YILDIZLAŞTIĞI BİR SEZON OLARAK HATIRLANIR. 1987-1988 SEZONUNA AYDIN ZENGİN BAŞKANLIĞINDA 1.LİG'DE GİREN SAKARYASPOR, BU SEZON İÇERİSİNDE BİR TARİH YAZARAK, TÜRKİYE FEDERASYON KUPASINI SANSASYONEL SKORLAR İLE MÜZESİNE GÖTÜREREK TÜM TÜRKİYE'NİN DİKKATİNİ ÜZERİNE ÇEKMİŞTİR.

2. Türkiye Ligi 1986-87 Şampiyonu Sakaryaspor Kadrosu
Turan Sofuoğlu, Sinan Turhan, Mehmet Şen, Nezihi Tosuncuk, Neşet Muharrem, Kaptan Oğuz Çetin,Serdar Senkaya, Aykut Kocaman, Cihan, Özcan Kızıltan, Osman Yıldırım

TÜRKİYE KUPASI 1987-88 ŞAMPİYONU SAKARYASPOR KADROSU:

Erol Togay, Engin, Ümit, Adnan Şeker, BÜlent Yılmaz, Turan, SelÇuk, Yusuf Odabaş, Oğuz, Erol, Blerim, Neşet, Muammer, Rahim, Necdet Niş, MasÖr SÜha, Fikret Taşdemir, Muammer Tuzcuoğlu, Ertuğ Sakallıoğlu, Besim ÇÖmlekÇioğlu, Ziya Başyazıcı, Başkan Aydın Zengin, Ömer Öztaş, Ruhi Akoy, Aziz Yetkin, Sabri Küçük, Tuna, Serdar, Faton, Sinan, Kemal Yıldırım, Özcan, Bülent



1987-1988 SEZONU TÜRKİYE FEDERASYON KUPASI


1980'Lİ ALTIN YILLAR, YÖNETİMSEL ANLAMDA TUNCER TEPE, ERKAL ETÇİOĞLU, AYDIN ZENGİN VE NECDET NİŞ İSİMLERİNİN, SAHADA İSE OĞUZ ÇETİN, AYKUT KOCAMAN, AYKUT YİĞİT, BÜLENT UYGUN, RECEP ÇETİN, TURAN SOFUOĞLU, RAHİM ZAFER, YENAL KAÇIRA, NEZİHİ TOSUNCUK, COŞKUN DEMİRBAKAN GİBİ İSİMLERİNİN PARLADIĞI BİR DÖNEM OLARAK HATIRLANMAKTADIR.10 SENELİK PERİYODDA SAKARYASPOR KULÜBÜ, BİR ADET FEDERASYON KUPASI VE 2 ADET TÜRKİYE 2.FUTBOL LİGİ ŞAMPİYONLUK KUPASINI MÜZESİNE GÖTÜRMÜŞ, YENAL KAÇIRA İLE 2.LİG'DE, AYKUT YİĞİT İLE 1.LİG'DE GOL KRALLIKLARI YAŞAMIŞ VE 1988-1989 SEZONUNDA TÜRKİYE'Yİ UEFA KUPASINDA TEMSİL ETMİŞTİR.

SAKARYASPOR MARKASININ TÜRK FUTBOLUNUN HİZMETİNE SAYISIZ DEĞER SUNDUĞU VE ELDE ETTİĞİ BÜYÜK BAŞARILAR İLE KENDİNİ TÜRKİYE ÇAPINDA DUYURDUĞU BU DÖNEM SAKARYASPOR SEVDALILARI İÇİN HER ZAMAN BİR GURUR KAYNAĞI OLMUŞTUR.




1990 SONRASI DÖNEM

1989-1990 YILINDA 2.LİG'E DÜŞEN SAKARYASPOR, KULÜBE BEŞ YIL BOYUNCA ÇOK ÖNEMLİ HİZMETLERİ BULUNAN BAŞKAN İBRAHİM MÜFTÜOĞLU YÖNETİMİNDE, 2.LİG'DE DAİMA ÜST SIRALARDA OLMASINA RAĞMEN, 8 SEZON BOYUNCA 1.LİG'E YÜKSELEMEMİŞTİR. ARDINDAN 1997-1998 SEZONUNDA, ESKİŞEHİR'DE OYNANAN VE 25.000 TARAFTARIMIZIN GİTTİĞİ EFSANEVİ BİR MAÇ SONRASINDA, KAPTAN HASAN'IN GOLÜ İLE SAKARYASPOR HASRET DUYDUĞU 1.LİG'E ÇIKMIŞTIR.

1998-1999 YILINDA TEKRAR İKİNCİ LİGE DÖNEN SAKARYASPOR, TÜM ÜLKENİN VE ŞEHİRİN BÜYÜK DARBE YEDİĞİ 17.08.1999 DEPREMİNDEN OLDUKÇA OLUMSUZ ŞEKİLDE ETKİLENMİŞTİR. 3900 SAKARYALININ YAŞAMINI YİTİRDİĞİ BÜYÜK DEPREM SONRASI, SAKARYASPOR BİR SEZON BOYUNCA FUTBOL LİGLERİNDEN MUAF TUTULMUŞTUR.

SAKARYASPOR KULÜBÜ DEPREM SONRASI FUTBOLA GERİ DÖNDÜKTEN SONRA 2002 YILINDA DA TÜM CAMİAYI YASA BOĞAN BİR KAZA YAŞAMIŞTIR. 07.09.2002 TARİHİNDE SİVAS DEPLASMANINA GİDERKEN TRAFİK KAZASI GEÇİREN EKİBİMİZDEN MENAJER AYKUT YİĞİT, SPORCU FIRAT ÖNDİL, MASÖR CÜNEYT ÇUKUR, MALZEMECİ FEVZİ ERGÜNOĞLU, YÖNETİCİ FETHİ GÜLTEKİN VE ŞOFÖR SELAMİ ULUDAĞ HAYATINI KAYBETMİŞ, BİR ÇOK OYUNCU İSE ÖNEMLİ YARA VE SAKATLIKLARLA KAZAYI ATLATMIŞTIR.

2003-2004 YILINDA SELAHATTİN AYDIN BAŞKANLIĞI DÖNEMİNDE, ŞABAN YILDIRIM'IN TEKNİK DİREKTÖRLÜĞÜNÜ YAPMIŞ OLDUĞU SAKARYASPOR TEKRAR BİRİNCİ LİG'E YÜKSELMİŞTİR. TÜM TRANSFER ÇABALAR VE MÜCADELELERE RAĞMEN TEKRAR İKİNCİ LİG'E DÜŞEN SAKARYASPOR SENELER İÇERİSİNDE 3.LİG'E KADAR DÜŞMÜŞTÜR.



KURUCU DEĞERLERE BAĞLI, ALTIN YILLARDAN ESİNLENEN, ÇAĞDAŞ KULÜP YÖNETİMİ VE BAĞIMSIZ, ULUSLARARASI STANDARDLARDA YÖNETİLEN BİR KULÜP VİZYONU İLE BAŞKAN İSMAİL GÜRSES VE EKİBİ SAKARYASPOR'U HAK ETTİĞİ KONUMA TAŞIMAK İÇİN 21.05.2016 TARİHİNDE GÖREVE GELMİŞTİR. AMAÇ TÜM ŞEHİRİN ORTAK DEĞERİ SAKARYASPOR'UMUZUN 1.LİG'DE SÜREKLİ OLARAK MÜCADELE EDEN, TARİHİ YENİ, HEYECAN VERİCİ BAŞARILARI TEKRAR YAŞATACAK BİRKULÜP HALİNE GETİRMEK, BU TARİHÇE BÖLÜMÜNE TAZE BAŞARILAR EKLEMEKTİR.

SAKARYASPOR'UN EFSANE OYUNCULARI

Kaleci Fiko (Fikret Aldinç)

Sarı İhsan (Özbek)
Altınkafa Muammer (Adatepe)
Pıçır İsmet (Kahyalı)
Musa Çetiner
Coşkun Demirbakan (İmparator)
Yenal Kaçıra (Tatar)
Nezihi Tosuncuk
Tuna Güneysu
Aykut Yiğit (Kuzu)
Oğuz Çetin (İmparator)
Aykut Kocaman (Kral)

“EFSANE HOCA” EKREM KARABERBER

1927 YILINDA ADAPAZARI YENİCAMİ’DE DOĞMUŞ OLAN EKREM KARABERBER, 1915 YILINDA BOSNA’DAN TÜRKİYE’YE GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALAN BERBEROVİÇLERDEN MÜDERRİS YUSUF EFENDİ’NİN OĞLUDUR. 1943 YILINDA ADA GENÇLİK KALESİNİ KORUMAYA BAŞLAYAN VE ŞEHRİN TEK KALECİSİ OLMAYI BAŞARAN EKREM KARABERBER DAHA O GÜNLERDEN, ÇELİK GİBİ SERT İRADESİ, MÜKEMMELİYETÇİLİĞİ, MERTLİĞİ VE DİK DURUŞU İLE TANINMAYA BAŞLAMIŞTIR.

1960 YILINDA YILDIRIMSPOR’UN HEM KALECİLİĞİNİ ÜSTLENİP HEM DE TEKNİK DİREKTÖRLÜĞÜNÜ YAPTIĞI YILDA ŞAMPİYONLUKTAN SONRA KALECİĞİ BIRAKARAK TEKNİK DİREKTÖRLÜK KARİYERİNE BAŞLAMIŞTIR. KISA SÜRELİ A TAKIM DENEYİMİNDEN SONRA SAKARYASPOR ALTYAPICI VE BEDEN TERBİYESİ ANTRENÖRLÜĞÜ GÖREVLERİNİ ÜSTLENEN EKREM KARABERBER, ÇOK GENÇ YAŞTAN GELEN BÜTÜN ÖĞRENCİLER İLE TEK TEK İLGİLENECEK VE TÜRK FUTBOLUNA 20’NİN ÜZERİNDE A MİLLİ, 1.LİGLERE DE YÜZLERCE DEĞERLİ FUTBOLCU KAZANDIRACAKTIR. AYKUT YİĞİT, AYKUT KOCAMAN, BÜLENT UYGUN, OĞUZ ÇETİN, TUNCAY ŞANLI, RECEP ÇETİN, RAHİM ZAFER, TURAN SOFUOĞLU, ŞABAN YILDIRIM VE NİCELERİ EKREM HOCANIN ELİNDE YETİŞMİŞTİR.

FELSEFESİNİ ÇOK ÇALIŞMAK, YÜKSEK DİSİPLİN VE DÜRÜSTLÜK ÜSTÜNE OTURTAN KARABERBER OYUNCULARININ ÖĞENCİLİK HAYATLARINI DA YAKINDAN İZLER TAKİP EDERDİ. BABACAN TAVIRLARI,

BU ŞEHİR VE ŞEHRİN GENÇLERİ İÇİN HARCADIĞI ONCA EMEK, KULÜBÜMÜZ VE TÜRK FUTBOLUNA YETİŞTİRDİĞİ ONCA YETENEKTEN ÖTÜRÜ, KENDİSİNE SONSUZ TEŞEKKÜRÜ BİR BORÇ BİLİYORUZ.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

istanbul Başakşehir Futbol Kulübü

İstanbul Başakşehir Futbol Kulübü veya sponsorluk anlaşması gereğince Medipol Başakşehir   Futbol  Kulübü 1990 yılında dönemin   istanbul belediye başkanı nurettin   sözen tarafından kurulan ve 2014 yılının Haziran ayına kadar   istanbul büyükşehir belediyespor bünyesinde faaliyet göstermesinin ardından, 4 Haziran 2014 tarihinde belediye bünyesinden ayrılıp faaliyetlerine futbol kulübü olarak devam etme kararı alarak ismini İstanbul Başakşehir Futbol Kulübü olarak değiştiren futbol kulübü. Kulüp maçlarını İstanbul'un Başakşehir ilçesinde yer alan Başakşehir Fatih Terim Stadyumu 'nda oynamaktadır. Şu anki teknik direktörü Abdullah Avcı'dır. Kuruluş İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü Derneği, 1990 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen tarafından kuruldu. 28 Kasım 1990'da Amatör liglerde mücadele eden İSKİspor ,  İETTspor ve  İtfaiyespor , İBB Spor Kulübüne katılma kararı aldılar. 18 Mayıs 1991'de Manisa Köy Hizmet

Vefa SK

Vefa Spor Kulübü, 1908’de İstanbul‘da kurulan bir spor kulübüdür. Kuruluşu ve ilk yılları 2. Meşrutiyet’in ilanından hemen sonra Vefa semtinde Zeki Baban tarafından “ Vefa Mürbi-i Beden ”, Vefa İdadisi ’nde de Saim Turgut Aktansel Bey tarafından kurulan “Vefa”, Fatih’te de Mebuszade Hamid, Tevfik Kut ve Kemal Şirvan Beyler tarafından kurulan “ Mukavvi-i Beden ” adlı üç kulüp ortaya çıkmıştı. Ayrıca Edirnekapı yöresinde de Sudi Cavit, Dokuz Hayri Rasim ve Arif Beyler tarafından kurulan“ Edirnekapı Futbol Kulübü ” vardı. Bu kulüpleri kuranların tümü Vefa İdadisi öğrencisiydiler. Saim Turgut Bey’in aracılığıyla bu kulüpler birleşip “ Vefa Terbiye-i Bedeniyye Kulübü ”nü, yani günümüzün Vefa Spor Kulübü’nü oluşturdular. Yeşil-Beyaz renkler altında kurulan kulüp kısa zamanda büyük varlık göstermiş ve İstanbul’un belli başlı kulüplerinden biri halini almıştır. Vefa Lisesi gençliğini spora yönlendirmek, böylece bedenen ve ahlaken sağlıklı nesiller olarak yetişmelerini sağlamak ama